Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.)
Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.)

Τηλέφωνο επικοινωνίας

210 618 4258,
210 618 4259

 

Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) του ΙΑΣΩ είναι από τις καλύτερες του είδους της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την παροχή άμεσης βοήθειας στο νεογέννητο και για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που προκαλεί η προωρότητα και τα άλλα νοσήματα της νεογνικής ηλικίας.

Τα κύρια σημεία που καθιστούν τη ΜΕΝΝ μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα είναι τα εξής :

 • Ιδανικό φυσικό περιβάλλον απαλλαγμένο από τον ισχυρό φωτισμό, τον υπερβολικό θόρυβο και το έντονο stress που προκαλεί στα νεογνά η εντατική νοσηλεία, η εφαρμογή της μεθόδου Kangaroo Care και ο Μητρικός Θηλασμός στα πρόωρα νεογνά.
 • Υπερσύγχρονα μηχανήματα, ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία σήμερα.
 • Αυστηρά επιλεγμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εισαγωγή - Χαρακτηριστικά της Μονάδας

 • Βρίσκεται στον 2ο όροφο της Κλινικής και έχει έκταση 780 τ.μ.
 • Στη Μονάδα λειτουργούν τρία επίπεδα νοσηλείας (εντατική, ενδιάμεση και απλή νοσηλεία) με συνολική δύναμη 90 κλινών από τις οποίες οι 44 είναι εντατικής, οι 13 ενδιάμεσης και οι 33 απλής νοσηλείας.
 • Αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα της νεογνικής ηλικίας, εκτός των συγγενών καρδιοπαθειών που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.
 • Διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό (θερμοκοιτίδες, αναπνευστήρες, αναλυτές αερίων) τελευταίου τύπου με δυνατότητα αναβάθμισής (upgrade), όποτε χρειαστεί. Παρέχονται όλοι οι σύγχρονοι τρόποι μηχανικού αερισμού (αερισμός υψηλής συχνότητας HFO) με ταυτόχρονη χορήγηση νιτρικού οξειδίου, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
 • Η παρακολούθηση των νεογνών (monitoring) γίνεται σε 24ωρη βάση από τα πλέον αξιόπιστα monitors (ατομική παρακολούθηση όλων των νεογνών ταυτόχρονα από κεντρικό σταθμό).
 • Εφαρμόζονται σύγχρονα πρωτόκολλα εντερικής και παρεντερικής διατροφής που είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 • Λειτουργεί τράπεζα συντήρησης και εμπλουτισμού του μητρικού γάλακτος για την διατροφή των πολύ ανώριμων προώρων.
 • Η μονάδα στελεχώνεται με άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό – μόνον πτυχιούχους ανώτατων σχολών, που εκπαιδεύονται συνεχώς.

Την αποκλειστική ευθύνη για την νοσηλεία των νεογνών σε 24ωρη βάση έχουν μόνον έμπειροι νεογνολόγοι με συμβούλους ειδικούς για νεογνά (χειρουργούς, καρδιολόγους, νευρολόγους, οφθαλμιάτρους, ΩΡΛ κ.α.).

Σε όλα τα μικρά πρόωρα που είναι έτοιμα να φύγουν για το σπίτι, γίνονται πριν την έξοδο, νευρολογική και οφθαλμολογική εξέταση καθώς και έλεγχος της ακοής με την μέθοδο των ωτοακουστικών εκπομπών.

Η παρακολούθηση των νεογνών συνεχίζεται και μετά την έξοδό τους από την μονάδα με πλήρες πρόγραμμα μακρόχρονης παρακολούθησης (Follow Up) μέχρι 8 ετών, για την πρώιμη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων.

Εκτός από τους βασικούς χώρους παρακολούθησης και νοσηλείας των νεογνών (εντατική, ενδιάμεση και απλή), η μονάδα διαθέτει χώρο υποδοχής-γραμματείας, ειδικό χώρο παρασκευής ενδοφλεβίων διαλυμάτων, χώρο συλλογής και συντήρησης μητρικού γάλακτος, χώρο υπερήχων και ωτοακουστικών εκπομπών, γραφεία γιατρών και δωμάτιο εφημερεύοντος, χώρο προετοιμασίας εισόδου επισκεπτών και πλυσίματος θερμοκοιτίδων και πολλούς άλλους βοηθητικούς χώρους.

Αντιμετώπιση των νεογνών

Η νοσηλεία στην Μ.Ε.Ν.Ν. του ΙΑΣΩ βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές απόψεις και υλοποιείται με την εφαρμογή των ιατρικών και νοσηλευτικών πρωτοκόλλων που έχουν συνταχθεί γι’ αυτόν τον σκοπό πάνω σε βασικά θέματα, όπως ο τρόπος αναπνευστικής υποστήριξης των νεογνών, η πολιτική για την παρεντερική και εντερική διατροφή, η αναπτυξιακή φροντίδα (Kangaroo Care) και η ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται στους γονείς των μικρών ασθενών (Παρότρυνση για συχνή επαφή με τα μωρά τους και εκπαίδευση για τη φροντίδα τους). Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται βάση γραπτών πρωτοκόλλων που ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα τελευταία χρόνια νοσηλεύονται στη ΜΕΝΝ του ΙΑΣΩ 90-100 νεογνά την ημέρα, δηλαδή πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα νεογνών στην Ελλάδα, με πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης όπως φαίνεται πιο κάτω.

Επιβίωση νεογνών 23 εβδομάδων: 20%

Επιβίωση νεογνών 24 εβδομάδων: 40%

Επιβίωση νεογνών 25 εβδομάδων: 62%

Επιβίωση νεογνών 26 εβδομάδων: 79%

Επιβίωση νεογνών 27 εβδομάδων: 86%

Επιβίωση νεογνών 28 εβδομάδων: 98%

Έτσι η περιγεννητική θνησιμότητα στο ΙΑΣΩ διαμορφώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010) γύρω στο 5,5 ‰, ενώ η νεογνική θνησιμότητα δεν ξεπέρασε στο παραπάνω διάστημα το 1,5‰ (ποσοστά που προσομοιάζουν εκείνα των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου).

Πρόγραμμα μακροχρόνιας παρακολούθησης (Follow Up)

Το επίπεδο της παρεχόμενης νοσηλείας σε μία μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, φαίνεται όχι μόνον από το ποσοστό των επιζώντων προώρων, αλλά και από την ποιότητα ζωής που θα ζήσουν. Και ακόμη, όσο ενωρίτερα διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, τόσο καλύτερη θα είναι και η αντιμετώπισή του.

Γι' αυτό έχουμε οργανώσει στο ΙΑΣΩ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μακροχρόνιας παρακολούθησης των υψηλού κινδύνου προώρων που αρχίζει από τη στιγμή που το νεογνό πρόκειται να πάει σπίτι του με οφθαλμολογική, ακουολογική και νευρολογική εξέταση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 8 ετών με ετήσιες επανεξετάσεις από ειδικούς γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου και αναπτυξιολόγου.

Η εξέλιξη των προώρων ήταν 82% φυσιολογικά, 14% με ήπια ή μέτρια δυσλειτουργία, 4% με βαριά δυσλειτουργία.

Οι γονείς που έχουν περάσει μία μακρά περίοδο στην εντατική μονάδα επιθυμούν πολύ να μας ξαναφέρουν το μωράκι τους γιατί αισθάνονται πολύ συνδεδεμένοι μαζί μας.

Και εμείς χαιρόμαστε πολύ όταν το βρίσκουμε χαρούμενο και υγιές γιατί αυτό αποτελεί την δικαίωση της αγωνίας μας και των προσπαθειών μας.

Στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής το ΙΑΣΩ έχει συνάψει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για τη νοσηλεία των νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας της κλινικής με ειδικές τιμές που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ώρες Επισκεπτηρίου:
Απλή Νοσηλείας 19:30 έως 20:00
Εντατική Νοσηλείας 19:00 έως 19:30
Απλή & Εντατική Νοσηλείας 12:30 έως 13:00